Sajnos az időjárás az utóbbi hetekben meghiúsítja a kirándulásainkat, pedig már nagyon vágyódunk az erdő után. Bánatunkat ezen a hétvégén isteni Rugelachba fojtottuk.
HOZZÁVALÓK:
A tésztához (24 db):
- 120 g natúr krémsajt
- 120 g vaj
- 48 g kristálycukor
- 170 g liszt
- csipet só
A vajat és a krémsajtot 10 percre beteszem a mélyhűtőbe, hogy könnyebb legyen vele dologzni. A tészta nagyon gyorsan összedobható, egyszerűbb nem is lehetne. A vajat, a krémsajtot és a cukrot a robotgéppel habosra keverem, majd hozzáöntöm a lisztet és a sót, és összedolgozom. Pár perc munka mindössze, majd berakom a hűtőbe, és egy órát állni hagyom, hogy a tészta összeálljon és dolgozni lehessen vele.
Közben elkészítjük a töltelékeket.
HOZZÁVALÓK:
Mogyorós (12 db):
- 25 g barnacukor
- 16 g kristálycukor
- 4 g őrölt fahéj
- 50 g őrölt mogyoró
- kb 120 g baracklekvár
Kakaós (12 db):
- 3 g keserű kakaópor
- 3 g őrölt fahéj
- 50 g kristálycukor
- 30 g durvára vágott étcsoki
- 25 g olvasztott vaj
Én a kakaósból egyből két adagot csináltam, ismerve az étvágyunkat :) A töltelék hozzávalóknál én képtelen vagyok az eredeti recept szerinti pontos mennyiségeket betartani, ahhoz túlságosan szétszórt vagyok :) Feltételezem, hogy 20-25 gramm egy evőkanál, és így arányosan adagolom az anyagokat. A mogyoróshoz összekeverem a cukrokat, a fehéjat és a mogyorót, ha valaki szereti tehet hozzá mazsolát is, ez nálam kizárt! A kakaóshoz összekeverem a kakaóport, a fehéjat, a cukrot és a durvára vágott csokit.
A tésztát kettéválasztom. Amíg az első felével dolgozom,a másikat visszateszem a hűtőbe. Kb 25 cm átmérőjű kört nyújtok belőle, folyamatosan lisztezem a tetejét és a deszkát is, mert eléggé ragadós a tészta, és leragad. Ne sajnáljuk a lisztet tőle!
A mogyoróshoz a mikróban megmelegített lekvárral megkenem a kört és rászórom egyenletesen a tölteléket. A kanál hátlapjával lenyomkodom. A csokishoz a mikróban megolvasztom a vajat, megkenem a tésztát, és megszórom a töltelékkel, és szintén lenyomkodom. A köröket pizzavágóval, vagy éles késsel 12-12 cikkre vágom. A cikkeket a széles végüknél kezdve feltekerem kifli formájúra, majd sütőpapíros tepsire teszem, megkenem egy kis tejjel elkevert tojással, és 20 perc alatt 180 fokra előmelegített sütőben kisütöm. Porcukorral meghintve tálalom.
Tegnap kisütöttem, este dobozba tettem, és még ma is isteni finom és puha. Egyszerre édes a tölteléktől, és sós a sajtos tésztától. Isteni finomság és remek vendégváró.