Egy utószülinapi torta magamnak :) Jó ideje szemeztem már a recepttel, és végre itt az eperszezon, nekiálltam elkészíteni. Azt el kell mondanom, hogy a torta receptjeimet az esetek nagy részében a www.tortaimado.hu című blogról veszem, érdemes ott körülnézni, én rengeteg csodát készítettem már az oldalról, a család szinte el se tudja már képzelni, hogy cukrászdából hozzunk tortát. Ezúton is minden elismerésem az oldal szerkesztőjének, és sok-sok köszönet a finom falatokért.
És akkor jöjjön a recept. Én 27 cm-es tortaformában készítettem, kicsit alacsony lett a krém, az eredeti receptben 26 cm-es tortaformára vonatkoznak a mennyiségek.
HOZZÁVALÓK:
- 30 dkg eper
- 40 dkg Mascarpone sajt
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 púpozott evőkanál zselatin
- 0,5 dl víz
- 2,5 dl habtejszín
- kb. 30 dkg babapiskóta
- 3 dl narancslé
A díszítéshez:
- 1 csomag tortazselé por
- kb. 10 dkg eper
2 dl narancslébe én kevertem egy evőkanál narancslikőrt, ez természetesen elhagyható. A babapiskóták belső felét egy pillanatra megmártjuk a narancslében, és a tortaforma alját és oldalát kibéleljük vele. Én az oldalra kerülő piskóták alját késsel egyenesre vágtam, a forma aljába úgy pakoltam a piskótát, hogy egy rés maradjon a szélre kerülő álló piskóta sornak, így szépen sikerült függőlegesen tartani a babapiskóta oszlopsort :)
Az eper felét összetörtem turmixgéppel, majd belekevertem a cukorral és vaníliáscukorral elkevert Mascarpone sajtba.
A zselatint elkevertem a vízzel, majd addig melegítettem amíg teljesen elolvadt. Ezután hozzákevertem 1 dl narancslét. Az epres krémből 1-2 kanállal alaposan belekevertem a zselatinba, majd az egész zselatinos keveréket a krémhez adtam, és elkevertem.
Felvertem a habtejszínt. Egy jótanács: már sokszor sikerült rossz minőségű habtejszínbe belefutnom, amiben viszont sosem csalódom az a Hulala tejszín, mindig tökéletesen kemény hab verhető belőle. A habot a krémhez keverem.
Az eper másik felét apró darabokra vágom, és azt is a krémhez keverem.
A teljes keveréket a formába öntöm, majd a hűtőbe teszem dermedni. Én egy éjszakát a hűtőben hagytam, reggel eperrel díszítettem, és leöntöttem tortazselével. Amikor a zselé megszilárdult, levettem a tortakarikát. Mennyei lett, igazi hűs nyári csemege.