HTML

TúraTorta

Kirándulás és sütik...mert így szeretjük. És néha-néha kritikus megjegyzések is, mert így is szeretjük.

Friss topikok

  • katazoli: @Moni73: Köszönjük ;-) A Rugelach meg szerintem is tökéletes pont ilyen célra, megvendégelni vele ... (2010.06.01. 16:35) Csokis és mogyorós Rugelach

Linkblog

Gesztenyetorta

katazoli 2010.10.23. 16:54

Tavaly Karácsonykor gesztenyekockát készítettem. Most egy baráti összejövetelre ennek a receptjét módosítottam, és sütöttem egy nagy gesztenyetortát. Nagyon finom lett :) 28 cm-es tortaformában készítettem, és egy 8 (+1) fős társaság az egészet felfalta :)

 

HOZZÁVALÓK:

A piskótához:

  • 4 db tojás
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 2,5 dkg kakaópor
  • késhegynyi sütőpor

A krémhez:

  • meggybefőtt kevés leve, vagy meggylé, pici rummal elkeverve
  • 25-30 dkg porcukor
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza
  • 2 evőkanál rum
  • 20 dkg margarin

A tetejére:

  • 5 dl habtejszín (Hulala - abból mindig jó habot sikerül csinálni)
  • 1 csomag habfixáló, bár a Hulala enélkül is szép hab lesz, nekem most nem volt otthon habfixálóm, az eredmény a képen látható :)
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • csokidara a díszítéshez
  • meggyszemek a dísztéshez

 

Először a piskótát készítettem el. A tortaformának csak az alját szoktam kivajazni és kilisztezni, mert tapasztalataim szerint, ha a forma oldalára is kerül zsiradék, akkor a piskóta nem fog szép egyenletesen felemelkedni. A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjét felvertem. Amikor már keményedett a hab, apránként hozzáadtam a cukrot, folyamatos felverés közben, így egészen masszív, kemény habot kaptam. Ezután kikapcsoltam a robotgépet, és a fehérjébe apránként belecsurgattam a tojássárgákat, folyamatosan elkeverve, óvatos mozdulatokkal, ügyelve hogy a habot ne törjem össze, hanem a keveréssel is minél több levegőt juttassak be a keverékbe. A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekevertem, majd beleszitáltam a tojáshabba, és óvatosan elkevertem. Ezzel el is készült a piskóta masszája, beleöntöttem a sütőformába és a 180 fokra előmelegített sütőbe tettem. A sütőt előre melegítsük fel, ne álljon sokat a piskótatészta a formában. 

A piskótát összesen kb. 30 percig sütöttem, az első 10 perc után a hőfokot 170 fokra visszavéve, hogy a tészta ne égjen meg, de jól átsüljön. A sütőt ne nyitogassuk, csak a sütés végén, ekkor tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy rendben átsült e. Ha elkészült hagyjuk egy ideig a kikapcsolt sütőben hűlni, majd kivesszük, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.

Amíg hűlt, elkészítettem a gesztenyemasszát. A pudingport elkevertem 10 dkg cukorral, és a tejben a szokásos módon pudingot főztem belőle, majd hűlni hagytam. A puha margarint először magában, majd a maradék cukorral habosra kevertem. A fölengedett, puha gesztenyemasszát átpaszíroztam (én a sajtreszelőn szoktam "átreszelni"). Ezután a gesztenyét, a cukros margarint és a pudingot összekevertem, a rummal ízesítettem.

A tortát a formában állítottam össze, hogy szép formája legyen. De a piskótát előbb kivettem a formából, és a formát letisztítottam, hogy a tálalásnál majd szépen leváljon róla a süti. Tehát a piskótát visszahelyeztem az elmosott forma aljába, és a tetejét meglocsoltam egy kis rumos meggylével, majd rákanalaztam a gesztenyemasszát, és elsimítottam. 

A habtejszínt robotgéppel kemény habbá vertem, a vége felé kell hozzáadni előbb a habfixálót, ami nekem most nem volt, majd apránként a cukrot. A kész habot a gesztenyemassza tetejére simítottam, majd 1-2 órára a hűtőbe tettem dermedni egy kissé.

Tálalás előtt a sütiről levettem a formát (picit érdemes késsel körbemenni a forma belső oldalán, hogy biztosan elváljon). A tetejét meggyszermekkel és csokidarával díszítettem.

Forró vízbe mártott késsel érdemes szeletelni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://turatorta.blog.hu/api/trackback/id/tr942393350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása