Tavaly Karácsonykor gesztenyekockát készítettem. Most egy baráti összejövetelre ennek a receptjét módosítottam, és sütöttem egy nagy gesztenyetortát. Nagyon finom lett :) 28 cm-es tortaformában készítettem, és egy 8 (+1) fős társaság az egészet felfalta :)
HOZZÁVALÓK:
A piskótához:
- 4 db tojás
- 8 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 2,5 dkg kakaópor
- késhegynyi sütőpor
A krémhez:
- meggybefőtt kevés leve, vagy meggylé, pici rummal elkeverve
- 25-30 dkg porcukor
- 3 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza
- 2 evőkanál rum
- 20 dkg margarin
A tetejére:
- 5 dl habtejszín (Hulala - abból mindig jó habot sikerül csinálni)
- 1 csomag habfixáló, bár a Hulala enélkül is szép hab lesz, nekem most nem volt otthon habfixálóm, az eredmény a képen látható :)
- 2 evőkanál kristálycukor
- csokidara a díszítéshez
- meggyszemek a dísztéshez
Először a piskótát készítettem el. A tortaformának csak az alját szoktam kivajazni és kilisztezni, mert tapasztalataim szerint, ha a forma oldalára is kerül zsiradék, akkor a piskóta nem fog szép egyenletesen felemelkedni. A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjét felvertem. Amikor már keményedett a hab, apránként hozzáadtam a cukrot, folyamatos felverés közben, így egészen masszív, kemény habot kaptam. Ezután kikapcsoltam a robotgépet, és a fehérjébe apránként belecsurgattam a tojássárgákat, folyamatosan elkeverve, óvatos mozdulatokkal, ügyelve hogy a habot ne törjem össze, hanem a keveréssel is minél több levegőt juttassak be a keverékbe. A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekevertem, majd beleszitáltam a tojáshabba, és óvatosan elkevertem. Ezzel el is készült a piskóta masszája, beleöntöttem a sütőformába és a 180 fokra előmelegített sütőbe tettem. A sütőt előre melegítsük fel, ne álljon sokat a piskótatészta a formában.
A piskótát összesen kb. 30 percig sütöttem, az első 10 perc után a hőfokot 170 fokra visszavéve, hogy a tészta ne égjen meg, de jól átsüljön. A sütőt ne nyitogassuk, csak a sütés végén, ekkor tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy rendben átsült e. Ha elkészült hagyjuk egy ideig a kikapcsolt sütőben hűlni, majd kivesszük, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.
Amíg hűlt, elkészítettem a gesztenyemasszát. A pudingport elkevertem 10 dkg cukorral, és a tejben a szokásos módon pudingot főztem belőle, majd hűlni hagytam. A puha margarint először magában, majd a maradék cukorral habosra kevertem. A fölengedett, puha gesztenyemasszát átpaszíroztam (én a sajtreszelőn szoktam "átreszelni"). Ezután a gesztenyét, a cukros margarint és a pudingot összekevertem, a rummal ízesítettem.
A tortát a formában állítottam össze, hogy szép formája legyen. De a piskótát előbb kivettem a formából, és a formát letisztítottam, hogy a tálalásnál majd szépen leváljon róla a süti. Tehát a piskótát visszahelyeztem az elmosott forma aljába, és a tetejét meglocsoltam egy kis rumos meggylével, majd rákanalaztam a gesztenyemasszát, és elsimítottam.
A habtejszínt robotgéppel kemény habbá vertem, a vége felé kell hozzáadni előbb a habfixálót, ami nekem most nem volt, majd apránként a cukrot. A kész habot a gesztenyemassza tetejére simítottam, majd 1-2 órára a hűtőbe tettem dermedni egy kissé.
Tálalás előtt a sütiről levettem a formát (picit érdemes késsel körbemenni a forma belső oldalán, hogy biztosan elváljon). A tetejét meggyszermekkel és csokidarával díszítettem.
Forró vízbe mártott késsel érdemes szeletelni.